Efekt motýlích krídel

Úprimný rozhovor s masérkou Evou o tom, čo sa stane, keď dotyk masážneho terapeuta prebudí v klientovi driemajúcu emocionálnu búrku. Eva odhaľuje, ako niekedy pomáha nielen svalom, ale aj duši.

Efekt motýlích krídel je jav, kedy maličkosť na začiatku môže úplne zmeniť konečný výsledok. Podobne ako keď mávnutie drobných krídel spôsobí vír udalostí, rovnako tak niekedy stačí jediný dotyk a masér už zďaleka len neuvoľňuje svaly. Náhle sa ocitá v úlohe sprievodcu zachytených emócií. Musí citlivo vyhodnotiť situáciu a klientovi odporučiť ďalší postup - či už je to odborná pomoc psychológa alebo ďalšieho odborníka, srdečný a ľudský rozhovor medzi štyrmi očami, alebo jednoducho len mlčať, ušami počúvať a načúvať srdcom. Na pleciach maséra potom leží balvan zodpovednosti, ako sa správne k situácii postaviť.

Zažili ste, že sa vám klienti zverujú s najrôznejšími osobnými témami? Či už sa jedná o partnerské problémy, alebo chmúrne myšlienky? Existujú nejaké špecifické témy, ktoré sa opakujú?

Klienti sa mi zverujú pomerne často, či už počas masáže, alebo v neformálnom rozhovore pred alebo po nej. Takmer vždy sa jedná o témy, ktoré klienta trápia a ovplyvňujú jeho psychickú pohodu. Medzi najčastejšie patria partnerské problémy, starosti s deťmi, úzkosti, stres, depresie, nízke sebavedomie, traumy z minulosti, alebo ťažké životné situácie.

Ako zvládate situácie, keď svojím dotykom povolíte napätie a klient začne napríklad plakať?

V takej chvíli má klient možnosť zbaviť sa vnútorného bloku a konečne nájsť úľavu. Hoci sa to nestáva často, je dôležité, aby bol masér na túto situáciu pripravený a vedel, ako reagovať. Je dôležité klienta upokojiť, ponúknuť mu vreckovku a vypočuť si jeho trápenie. Samozrejme, bez ďalšieho vzdelania v odbore psychoterapie by ste sa nemali pokúšať hlbšie rozoberať jeho emócie. Prepuknutie emócií a sĺz vnímam ako ozdravný krok vpred, uvoľnenie potláčaných pocitov. Aj keď sa klienti často za svoje slzy ospravedlňujú, ja ich uisťujem, že je všetko v poriadku.

Existuje niečo ako masérske tajomstvo? Podobne, ako je lekárske alebo spovedné.

Ľudský dotyk má veľkú moc a mnoho klientov vníma masáž ako bezpečný priestor, kde sa môžu zveriť s niečím, s čím by sa inokedy nezverili ani svojim najbližším. Ja zastávam názor, že je dôležité klienta nijako nenútiť a rešpektovať jeho tempo a mieru zdieľania.

Ale je dôležité povedať, že čo sa odohralo v masážnom salóne, tam aj zostane. Pre mňa to nie je len o dôvere, ale aj o tom, že vôbec nie je potrebné sa k tomu ďalej vracať. Stalo sa a teraz je "to" preč. Je to uvoľnené, odznelo to a odplávalo preč.

Ako sa s takouto situáciou vyrovnávate ako človek? Aké techniky a zručnosti vám v takej chvíli pomáhajú?

V takej chvíli sa snažím aktivovať všetky svoje zmysly a vnímať klienta komplexne. Vnímam jeho neverbálnu komunikáciu, tón hlasu, mimiku, gestá a celkové rozpoloženie. Snažím sa naviazať s klientom hlboký kontakt a dať mu najavo, že ho vnímam a že mi na ňom záleží. Dôležitá je aktívna empatia, kedy sa snažím vcítiť do jeho pocitov a prežívania. Ponúkam mu priestor na zdieľanie a snažím sa ho povzbudiť a podporiť. Klient tak cíti, že v tom nie je sám a že s jeho trápením nie je osamotený. A to by som urobila vždy, aj mimo masážny salón.

Existuje hranica, kedy by ste klienta s jeho ťažkosťami odkázali na odbornú pomoc?

Áno, taká hranica existuje. Ja osobne sa snažím rozlišovať medzi bežnými ťažkosťami, s ktorými sa klient dokáže vyrovnať s trochou podpory a závažnými psychickými problémami, ktoré vyžadujú odbornú pomoc. Ja z mojej pozície ho môžem len vypočuť a povzbudiť. Ale poznám kolegyňu, ktorá vďaka tomu začala študovať psychoterapiu a rieši s klientmi rany vo vnútri ich tela. Ja sama som sa obklopila kolegami, psychoterapeutmi a inými odborníkmi, ku ktorým klientov posielam pre ďalšiu pomoc. Práve preto, že táto hranica duše je veľmi tenká a nerada by som nevhodným prístupom rozvírila niečo iné, čo by malo hlbšie dôsledky. A tak to aj klientom hovorím: moja parketa je telo a do toho, čo nevidím, sa nechcem púšťať.

Aké faktory v takom prípade zvažujete?

Je to napríklad intenzita a závažnosť symptómov. Pokiaľ klient popisuje silné úzkosti, depresie, suicidálne myšlienky, alebo má zjavne závažné psychické ťažkosti, je nevyhnutné ho odkázať na odbornú pomoc. Prípadne, pokiaľ problémy klienta narúšajú jeho bežný život, znemožňujú mu pracovať, študovať, alebo sa starať o seba a svojich blízkych. Rovnako tak je kľúčové motivovať ho k vyhľadaniu odbornej pomoci. Ak klient odmieta pomoc, je dôležité s ním o tom ďalej hovoriť a zdôrazniť mu dôležitosť starostlivosti o jeho duševné zdravie. Podstatné je, aby klient vedel, že mu chcem pomôcť, a že ho v jeho ťažkej situácii nenechám. A preto vo svojom okolí zámerne hľadám naväzujúcu pomoc aj v tomto smere, aby klienti mali možnosť nájsť správny smer pre svoje uvoľnenie.

Plánujete sa v tomto smere ďalej rozvíjať aj vy?

Áno, téma psychológie a psychosomatiky ma veľmi zaujíma. V budúcnosti by som sa rada zúčastnila kurzov zameraných na psychosomatické prístupy v masérskej praxi. Verím, že mi to ukáže nový spôsob, ako pomáhať klientom s ich psychickými aj fyzickými ťažkosťami. Všetko je totiž vzájomne prepojené.

Mnoho ľudí vníma masérsku profesiu skôr ako čisto fyzickú prácu. Ako by ste opísali dôležitosť psychologického aspektu masérskej práce?

Je rovnako dôležitý ako fyzický aspekt. Masér sa dotýka nielen tela klienta, ale aj jeho duše. Môže mu tak pomôcť uvoľniť sa, zbaviť sa stresu a úzkosti, otvoriť sa pre hlbšie vnímanie seba samého. S odblokovaním jednotlivých svalových blokád totiž súvisí aj uvoľnenie danej situácie, ktorá zapríčinila tento stav na svale. Je to prepojené a masér by o tejto skutočnosti mal vedieť. Rovnako ako na svale funguje aj ukladanie tukov a následné chudnutie. Tkanivová pamäť je fakt, ktorý neumlčíme, a keď ho budeme rešpektovať, uľaví sa nám. Masérska práca tak môže mať aj hlbší terapeutický efekt. Nie je náhoda, že som Masérka telom aj dušou pre telo aj dušu.

Ďakujeme Vám za rozhovor. Vaše skúsenosti a postrehy sú veľmi inšpiratívne.

Dôležitosť komplexného prístupu v iných profesiách

Nielen masážni terapeuti, ale aj ďalšie profesie sa v praxi stretávajú s ľuďmi, ktorí sa im zverujú s najrôznejšími témami, vrátane pochmúrnych myšlienok a ťažkých životných situácií. Je dôležité, aby profesionáli dokázali vnímať klienta komplexne, aktívne načúvať a ponúknuť nielen podporu, ale aj priestor na zdieľanie.

Prípadne správne vyhodnotili situáciu a podporili klienta vo vyhľadaní odbornej pomoci. Byť povolaním masér totiž v sebe neskrýva len precízny remeselný um v sérii hmatov, ale tiež talent sa na klienta empaticky hlboko napojiť a byť mu oporou.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

Na otázky odpovedala:
Eva Kupilíková, masérka telom aj dušou, pre telo aj dušu.
evamasaze.cz

Blog-Profil_Eliska_250

Autorka:
Eliška Anna Vojtková, marketingová strážkyňa značky FABULO
fabulo.sk