Bowenova technika: Jemné dotyky s mocným účinkom

Už od mladosti som sa potýkala s pocitom, že sa necítim vo svojej koži. Pobolievalo ma koleno, bedrá, kríže... Bola som príliš mladá na to, aby sa dalo hovoriť o nejakom zásadnom poškodení, no zároveň som vedela, že to nie je niečo, s čím by mi mohla pomôcť bežná zdravotná starostlivosť. Táto skúsenosť vo mne zažala iskru zvedavosti a túžby hlbšie porozumieť ľudskému telu. Vtedy som ani len netušila, že táto cesta ma dovedie k objaveniu metódy, ktorá zmení nielen môj život, ale aj životy mnohých mojich budúcich klientov.

Moja cesta začala zdanlivo nevinne - jednoduchým masérskym kurzom

Pamätám si, ako som prvýkrát položila ruky na cudzie telo s úmyslom pomôcť. Bol to zvláštny, no zároveň napĺňajúci pocit. S každým novým telom, ktoré som spoznávala, vo mne rástla fascinácia jeho jedinečnosťou. Žiadne telo nie je rovnaké, každé malo svoj príbeh, svoje špecifické potreby a reakcie. Táto rozmanitosť ma hnala vpred, nútila ma hľadať nové spôsoby, ako klientom pomôcť.

Počas nasledujúcich rokov som sa zoznamovala s rôznymi technikami a postupmi. S každou technikou som sa naučila niečo nové, čo prehĺbilo moje pochopenie tela, rozšírilo môj pohľad a prehĺbilo moje porozumenie jeho zložitosti. Ale stále som cítila, že mi niečo chýba – nejaký kľúčový prvok, ktorý by spojil všetky moje znalosti dohromady. Zlomový okamih prišiel počas kurzu shiatsu masáže. Vtedy som prvýkrát počula o Bowenovej technike. Náš lektor sa o nej zmienil len krátko, no to stačilo, aby vo mne prebudila nesmiernu zvedavosť. Samotná myšlienka, že iba „drnknutím“ na sval sa dá vyriešiť obmedzená pohyblivosť ramena, ma úplne ohromila. Bolo to ako objaviť skrytý poklad – jednoduchý, a pritom nesmierne účinný nástroj pomoci. V tej chvíli som vedela, že toto je smer, ktorým sa chcem uberať.

Cesta k správnemu zvládnutiu Bowenovej techniky nebola jednoduchá. Napríklad som si dala záležať na výbere svojho lektora, pretože preferujem jednotlivcov, nie masérske inštitúcie. Našla som lektorku Danu Švestkovú, ktorej prístup ma okamžite zaujal. Absolvovala som intenzívne školenie – celkovo 12 dní počas piatich mesiacov. Boli to dni plné nových informácií, praktických cvičení a občas aj frustrácie, keď sa mi nedarilo presne napodobniť pohyby lektorky.

Čo robí Bowenovu techniku tak výnimočnou?

Je to jej všestrannosť a jemnosť. Vďaka jednému správne mierenému hmataniu dokážeme pomôcť každému, bez ohľadu na vek či diagnózu. Funguje takmer na všetko a možno ju aplikovať aj na zvieratá. Kúzlo spočíva v tom, že nájdeme tuhší sval, priečne naň „drnkneme“ a zvyšok necháme na tele samotnom. Nie je potrebná veľká sila, dlhodobé pôsobenie ani špeciálne pomôcky. To z nej robí ideálnu techniku na použitie kdekoľvek, v masážnom salóne alebo na túre v horách.

Na Bowenovej technike ma neustále fascinuje rýchlosť. Napríklad pri ošetrení ramena často vidím, ako klient zrazu môže vzpažiť a sám je prekvapený z takmer okamžitého účinku. Je to ako sledovať malý zázrak. Rovnako dobre funguje na tenisový lakeť, kŕče v lýtkach, migrény alebo škrípanie zubov. Každý úspešný zákrok mi znova a znova pripomína, prečo som si túto cestu zvolila.

Bowenova technika je nielen účinná, ale aj nesmierne šetrná

Dokáže ošetriť ako povrchové, tak hlboké svaly, ktoré sú klasickou masážou nedosiahnuteľné. Páči sa mi, že na sval pôsobím len chvíľu. Vytvorím drnknutím impulz a potom nechám klienta, aby si situáciu rozdýchal. Aj ten čas pracuje v prospech úľavy. Je to ako by som telu dala jemný pokyn a ono samo vedelo, čo má robiť.

Dôležitou súčasťou Bowenovej techniky je aj spôsob, akým k nej pristupujeme. Nie je to len o fyzických pohyboch, ale aj o vytvorení pokojného a bezpečného prostredia pre klienta. Učím sa načúvať nielen svojim rukám, ale aj intuícii a energii klienta. Niekedy stačí len malá úprava v prístupe alebo v intenzite dotyku a výsledky sú ešte lepšie.

Za štyri roky praxe s Bowenovou technikou som bola svedkom neuveriteľných zmien. Pomohla mi počas tehotenstva, keď som sa potýkala s bolesťami chrbta. Mojim deťom pri vyvrtnutí členku, kedy sme sa vďaka tejto technike vyhli dlhej rekonvalescencii. Videla som, ako klienti s chronickými migrénami nachádzajú úľavu, alebo ako sa ľuďom s tenisovým lakťom vracia plná funkčnosť ruky.

Jeden z najdojímavejších momentov bol, keď za mnou prišla staršia pani so syndrómom „zamrznutým ramenom“. Mesiace nemohla poriadne hýbať rukou a bola z toho zúfalá. Po niekoľkých sedeniach Bowenovej techniky sa jej stav výrazne zlepšil. Keď mi so slzami v očiach ďakovala, že môže opäť objať svoje vnúčatá, vedela som, že som na správnej ceste.

Nie je výnimkou, že ma noví klienti oslovujú ako fyzioterapeutku, pretože si myslia, že za týmito výsledkami musí stáť dlhé a náročné štúdium. Vždy ich prekvapí, keď im vysvetlím princíp Bowenovej techniky. Je to pre mňa dôkaz, že niekedy tie najjednoduchšie metódy môžu byť najúčinnejšie.

Ak uvažujete, že by ste sa chceli naučiť Bowenovu techniku, môžem ju len vrelo odporučiť

Je menej fyzicky náročná ako klasická masáž, čo ocenia najmä drobnejšie terapeutky. Jej účinky majú často rýchly nástup, čo prináša veľké uspokojenie ako klientom, tak terapeutom. Kľúčom k úspechu je trpezlivosť, presnosť a citlivosť. A hlavne – túžba pomáhať ľuďom okolo seba.

Pri učení techniky je dôležité byť trpezlivý sám so sebou. Spočiatku môže byť ťažké nájsť presne ten správny bod na tele alebo vyvinúť správny tlak. Ale s praxou prichádza istota a s istotou lepšie výsledky. Odporúčam začať na rodine a priateľoch, ktorí vám poskytnú úprimnú spätnú väzbu. Pamätám si, ako som trénovala na svojej deväťročnej dcére, ktorá občas pomáha mne, keď to potrebujem. Bowenova technika zmenila nielen môj profesionálny život, ale aj môj pohľad na liečbu a starostlivosť o telo. Naučila ma, že menej môže byť niekedy viac a že telo má úžasnú schopnosť sa samo uzdravovať, ak mu dáme správny impulz. Je to jemná, ale mocná cesta k lepšiemu zdraviu a pohode.

Jednou z krásnych vecí na Bowenovej technike je, že sa neustále učím niečo nové. Každý klient je jedinečný a prináša nové výzvy. To ma núti neustále sa vzdelávať, experimentovať a hľadať nové spôsoby, ako techniku využiť. Je to celoživotná cesta poznania a každý deň si uvedomujem, koľko toho ešte mám pred sebou. Či už ste terapeut, ktorý hľadá novú metódu do svojej praxe, alebo jednotlivec, ktorý hľadá úľavu od chronických ťažkostí, verím, že Bowenova technika má čo ponúknuť.

Pre mňa sa Bowenova masáž stala vášňou

Som rada, že kúzlo tejto techniky môžem zdieľať aj s ostatnými. Každý deň, keď vidím úsmev na tvári klienta, ktorý konečne našiel úľavu, si pripomínam, že som na správnej ceste. A to je ten najkrajší pocit, aký si terapeut môže priať.
Bowenova masáž však nie je len o liečbe tela. Je to o holistickom prístupe k človeku, o načúvaní nielen telu, ale aj duši. Je to o vytvorení priestoru, kde sa môže diať uzdravenie. A v dnešnom uponáhľanom svete je takýto priestor nesmierne cenný. Som vďačná, že môžem byť súčasťou tohto procesu a teším sa na všetkých budúcich klientov, ktorým budem môcť pomôcť na ich ceste k lepšiemu zdraviu a pohode.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

Autor:
Eva Kupilíková, masérka telom aj dušou, pre telo aj dušu..
evamasaze.cz